Αγριολούλουδα της Πελοποννήσου

H Περσεφόνη, θεά της βλάστησης, έχει προικίσει την Ελλάδα με περισσότερα από 5.600 είδη φυτών, από τα οποία περίπου εφτακόσια πενήντα είναι ενδημικά, δηλαδή δεν ευδοκιμούν πουθενά αλλού εκτός Ελλάδας, κάτι που κατατάσσει τη χώρα στην πρώτη θέσηThroning_goddess_(Persephone)_480-460_BC_(Sk_1761)_2 σε πυκνότητα ενδημικών φυτών σε όλη την Ευρώπη. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτά τα φυτά φυτρώνουν στην Πελοπόννησο.

Η Πελοπόννησος είναι ένας πραγματικός βοτανολογικός παράδεισος. Μια μεγάλη περιοχή της Ελλάδας, με παρθένο οικοσύστημα και με πολλές απομονωμένες περιοχές που έχουν να επιδείξουν τεράστια ποικιλία στη χλωρίδα.

Τα αγριολούλουδα δίνουν το δικό τους χρώμα στα αρχαία μνημεία ή στα ερείπια των βυζαντινών πόλεων. Φυτρώνουν σε φαράγγια και στις απότομες πλαγιές των βουνών, ριζώνουν δίπλα σε γαλήνιες λίμνες ή σε θαλασσοδαρμένα βράχια.

Κυκλάμινα σε όλους του τόνους του ροζ γαντζώνονται σε ξερά βράχια της Μεσσηνίας. Μεγάλες εκτάσεις της οροσειράς του Ταΰγετου είναι καλυμμένες με τα υπέροχα μωβ λουλούδια του κρόκου, με ντελικάτους κρίνους ή με άγριες τουλίπες.

Αλλά η πραγματική Μέκκα όσων ασχολούνται με τη βοτανολογία είναι η Μάνη. Μια τραχιά γη, με ασβεστολιθικά βράχια και δυσπρόσιτες πλαγιές. Μπορεί μια επίσκεψη το καλοκαίρι ή στην αρχή του φθινοπώρου να μην αποκαλύπτει το δυναμικό της περιοχής, καθώς τα περισσότερα χόρτα και λουλούδια είναι πλέον ξερά. Αλλά στον ίδιο τόπο, τον χειμώνα ή την άνοιξη, θα ανακαλύψετε μια από τις πιο θεαματικές ποικιλίες αγριολούλουδων της Ευρώπης.

Στους ελαιώνες, τα χωράφια, τους φράχτες, τις αυλές των εκκλησιών, στις άκρες των αγροτικών δρόμων, μπλε βίκοι, κόκκινα γεράνια, ευφορβίες σε έντονο κίτρινο χρώμα, πορφυρές τουλίπες και δεκάδες είδη ορχιδέας, σε μια αληθινή έκρηξη χρωμάτων που κόβει την ανάσα. Ίριδες και βιόλες μοιάζουν με πολύχρωμες ψηφίδες κάτω από τον λαμπρό ελληνικό ήλιο. Αμέτρητες μοβ καμπανούλες λικνίζονται στην απαλή αύρα.

Και αυτός ο εκπληκτικός βοτανολογικός πλούτος είναι ορατός από μια σειρά περιηγητικά μονοπάτια που έχουν χαραχτεί πρόσφατα και που επιτρέπουν την παρατήρηση των αγριολούλουδων στο φυσικό τους περιβάλλον.