Γεωγραφία και χάρτες της Πελοποννήσου, μιας περιφέρειας της Νότιας Ελλάδας

H Πελοπόννησος είναι χερσόνησος και γεωγραφική περιοχή της νοτίου Ελλάδας. Χωρίζεται από την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω του Κορινθιακού Κόλπου. Κατά τους ύστερους μεσαιωνικούς χρόνους και την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής, η χερσόνησος ήταν γνωστή ως Μωρέας, ένα τοπωνύμιο που αργότερα έγινε Μωριάς στη δημοτική γλώσσα.

Η χερσόνησος της Πελοποννήσου ανήκει διοικητικά σε τρεις περιφέρειες: το μεγαλύτερο κομμάτι ανήκει στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ μικρότερα μέρη ανήκουν στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην περιφέρεια Αττικής.

Η Πελοπόννησος καλύπτει μια έκταση 21.549 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελεί το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αν και τdownload (49)υπικά μπορεί να θεωρηθεί νησί, μετά την κατασκευή του Ισθμού της Κορίνθου, που την χώρισε από το κυρίως μέρος της Ελλάδας, σπανίως έως ποτέ αναφέρεται έτσι. Συνδέεται σε δυο σημεία με την υπόλοιπη Ελλάδα, μέσω της γέφυρας του ισθμού της Κορίνθου και της γέφυρας Ρίου – Αντίρριου, που ολοκληρώθηκε το 2004.

Η χερσόνησος της Πελοποννήσου είναι ορεινή στο εσωτερικό της, ενώ οι ακτές της έχουν βαθείς κόλπους. Το υψηλότερο σημείο της είναι 2.407 μέτρα στο όρος Ταΰγετος. Έχει τέσσερις υπο-χερσονήσους με κατεύθυνση από βορρά προς νότο: τη Μεσσήνη, τη Μάνη, τον Κάβο Μαλέα και την Αργολίδα, στο βορειοανατολικότερο σημείο της.

Δύο συμπλέγματα νησιών βρίσκονται ανοικτά των πελοποννησιακών ακτών: τα νησιά του Αργοσαρωνικού στα ανατολικά και τα νησιά του Ιονίου στα δυτικά. Τα Κύθηρα, ένα νησί στα νότια της Πελοποννήσου, ανήκουν διοικητικά στο νομό Αττικής.

Η Πελοπόννησος διαιρείται διοικητικά σε επτά νομούς: Αρκαδία, Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία, Αχαΐα και Ηλεία. Οι μεγαλύτερες πόλεις της Πελοποννήσου είναι η Πάτρα, η Καλαμάτα, η Κόρινθος, η Τρίπολη, το Άργος, ο Πύργος, το Αίγιο, η Σπάρτη και το Ναύπλιο.

Οι κυριότεροι χάρτες της Πελοποννήσου είναι:

  • Χάρτης της Πελοποννήσου Εκδόσεις Road 1:250.000
  • Οδικός και τουριστικός χάρτης της Πελοποννήσου Εκδόσεις Freytag-Berndt und Artaria 1:150.000
  • Περιηγητικός και οδικός χάρτης της Πελοποννήσου, Εκδόσεις Travel Mates, 1:100.000.

Υπάρχουν επίσης και πολλοί ψηφιακοί χάρτες της Πελοποννήσου, για κινητό τηλέφωνο ή για συσκευή GPS, που θα σας επιτρέψουν να προσανατολιστείτε με ακρίβεια όταν ταξιδεύετε.