Γιατί να αποφασίσει κάποιος να ζήσει στην Πελοπόννησο;

Η Marjory McGinn και ο Jim Bruce είναι δυο Βρετανοί δημοσιογράφοι που έχουν ζήσει σε πολλά μέρη του κόσμου, πριν αποφασίσουν να ζήσουν μόνιμα στην Πελοπόννησο. Έγραψαν μάλιστα και ένα βιβλίο, όπου αιτιολογούν αυτήν τους την απόφαση και αναφέρονται με λεπτομέρειες στην διαδικασία μετεγκατάστασής τους, στα προβλήματα που αντιμετώπισαν και στα απρόοπτα που έζησαν.

Επέλεξαν για τη διαμονή τους το χωριό Μεγάλη Μαντίνεια, στη Μάνη, στη νότια Πελοπόννησο. Σ’ αυτόν τον download (51)μικρό οικισμό, όπου οι κάτοικοι είναι κυρίως αγρότες και κτηνοτρόφοι, συνάντησαν αξέχαστους χαρακτήρες, μοιράστηκαν τον τρόπο ζωής τους, γνώρισαν τον πολιτισμό τους και τελικά αφομοιώθηκαν στην τοπική κοινωνία, όπως επιθυμούσαν.

Αιτιολογώντας την απόφασή τους να μετεγκατασταθούν στην Πελοπόννησο, τόσο στο βιβλίο τους όσο και στο μπλογκ τους στο οποίο γράφουν τακτικά, παρουσιάζουν τις αγαπημένες τους τοποθεσίες και δραστηριότητες. Παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

Φοινικούντα

Στο νοτιοδυτικότερο σημείο της Μεσσηνιακής χερσονήσου βρίσκεται το μικροσκοπικό ψαροχώρι Φοινικούντα. Πριν από είκοσι χρόνια ο τουρισμός ήταν ανύπαρκτος εδώ, και ακόμη και σήμερα αυτό το γραφικό χωριό έχει γλυτώσει τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού.

Μάνη

Όλη η περιοχή της Μάνης είναι γνωστή για τους «πύργους», οικίες-φρούρια που κτίστηκαν γύρω στο 1600, όταν είχαν ξεσπάσει διαμάχες μεταξύ των μεγάλων οικογενειών της περιοχής. Οι Μανιάτες είναι μια περήφανη φυλή με εξαιρετικά ανεπτυγμένη την αίσθηση της ανεξαρτησίας, καθώς ήταν πάντα σχετικά απομονωμένοι από την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Έτσι ανέπτυξαν μια τοπικιστική συνείδηση και ισχυρίζονται πως είναι απόγονοι Σπαρτιατών που κατέφυγαν στην περιοχή, όταν διάφοροι κατακτητές πέρασαν από τη Σπάρτη.

Η Μάνη και οι συναρπαστικοί κάτοικοί της έχουν περιγραφεί με λυρικές λεπτομέρειες από τον ταξιδιωτικό συγγραφέα και ήρωα πολέμου Πάτρικ Λι Φέρμορ, στο βιβλίο του «Μάνη, ταξίδια στη νότια Πελοπόννησο», το οποίο πολλοί θεωρούν το καλύτερο ταξιδιωτικό βιβλίο που έχει γραφτεί ποτέ. Εξερεύνησε την περιοχή αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ορισμένα από τα μέρη που περιγράφει παραμένουν ακόμη και σήμερα απομονωμένα και ερημικά.