Ενοικιαζόμενα δωμάτια και σπίτια ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση

Αυτήν την περίοδο οικονομικής ασφυξίας στην Ελλάδα, ως συνέπεια της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβληθεί, πολλοί Έλληνες αποφασίζουν να νοικιάσουν τα διαμερίσματα ή τα εξοχικά τους σπίτια για να αποκτήσουν ένα επιπλέον εισόδημα που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις πιεστικές οικονομικές ανάγκες τους και την ολοένα και αυξανόμεν16732633973_3af0e230a5_bη φορολογία.

Σπίτια, βίλες, δωμάτια, εξοχικά, κάστρα, όλα νοικιάζονται πλέον στην Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες, στην πλειοψηφία τους, έχουν πιεστικά οικονομικά προβλήματα.

Περίπου 3500 σπίτια στην Αθήνα και 33000 σε όλη την Ελλάδα νοικιάζονται με τη μέθοδο της χρονομίσθωσης ή μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας ενοικίασης κατοικιών και δωματίων AIRBNB. Η δραστηριότητα αυτή έχει δημιουργήσει έσοδα περίπου εβδομήντα τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ πανελλαδικά σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Μακεδονίας – Θράκης.

Κάθε ιδιοκτήτης που νοικιάζει το σπίτι του έχει έσοδα κατά μέσο όρο 2500 ευρώ κάθε χρόνο. Ο μέσος όρος διαμονής για τους επισκέπτες είναι 4 νύχτες και το μέσο κόστος διαμονής είναι 487 ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται πλέον να αποκτήσει ένα ειδικό σήμα που εκδίδει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) για τα τουριστικά καταλύματα ή για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Εκτός από το οικονομικό όφελος, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως προαναφέραμε, ο ιδιοκτήτης γνωρίζει προσωπικά τους ενοικιαστές του και συχνά συνάπτει ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις μαζί τους, που πολλές φορές ξεπερνούν την τυπική σχέση ιδιοκτήτη – ενοικιαστή.

Πριν αποφασίσετε να νοικιάσετε την ιδιοκτησία σας, πρέπει να συνειδητοποιήσετε σε τι συνίσταται ακριβώς ο ρόλος του ιδιοκτήτη και ποιες θα είναι οι ευθύνες σας.

Κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξει όποιος αποφασίσει να νοικιάσει το σπίτι του ή ακόμη και ένα δωμάτιο ή κάποιον χώρο στο σπίτι του, μέσω κάποιας εξειδικευμένης διαδικτυακής πλατφόρμας, είναι τα εξής:

  • Καθαρίστε προσεκτικά το σπίτι ή το εξοχικό σας και, αν το νοικιάζετε επιπλωμένο, σιγουρευτείτε ότι όλες οι συσκευές δουλεύουν και είναι σε καλή κατάσταση.
  • Αν νοικιάζετε ένα δωμάτιο μέσα στο σπίτι σας πρέπει να εξασφαλίσετε ότι αυτός ο χώρος μπορεί να απομονωθεί.