Οινοτουρισμός στην Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η ποιότητα των ελληνικών κρασιών έχει βελτιωθεί σημαντικά. Οι μέθοδοι παραγωγής εκσυγχρονίστηκαν, γενικεύτηκαν οι έλεγχοι ποιότητας και περίπου δώδεκα τοις εκατό των ελληνικών τυποποιημένων κρασιών έχουν πλέον ονομασία προέλευσης, αpurple-grapesπό είκοσι έξι διαφορετικές οινικές περιοχές. Οι κυριότερες από αυτές είναι η Πελοπόννησος, η Αττική, η Κρήτη, η Μακεδονία, η Σάμος, η Σαντορίνη και τα νησιά του Ιονίου.

Οι εκτενείς αμπελώνες της Πελοποννήσου την κατατάσσουν ανάμεσα στις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. Η Πελοπόννησος έχει τη μεγαλύτερη έκταση αμπελώνων, τα περισσότερα οινοποιεία και τις περισσότερες ετικέτες από οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Αυτό καθιστά τον οινοτουρισμό στην Πελοπόννησο πολύ σημαντικό για όποιον θέλει να εμβαθύνει στη γευσιγνωσία του ελληνικού οίνου.

Η Ένωση Οινοπαραγωγών του Πελοποννησιακού Αμπελώνα έχει σχεδιάσει τους Δρόμους Κρασιού της Πελοποννήσου, που περιλαμβάνουν και οινοποιεία στα Ιόνια νησιά, έναν από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Τα εξαιρετικά προϊόντα της Πελοποννήσου, με κυριότερο το ελαιόλαδο, και η ιδιαίτερη τοπική κουζίνα, αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των τοπικών κρασιών.

Όχι πολύ μακριά από το Ναύπλιο βρίσκεται η Νεμέα, η πιο σημαντική Περιοχή Ονομασίας Προελεύσεως της νότιας Ελλάδας. Εδώ παράγεται το Αγιωργίτικο σταφύλι, από το οποίο οινοποιούνται κρασιά που ξεχωρίζουν για το βαθύ κόκκινο χρώμα, τα σύνθετα αρώματα και το βελούδινο σώμα τους.

Στα υψίπεδα της Μαντίνειας φύεται το ευγενές Μοσχοφίλερο, από το οποίο παράγονται τα κρασιά ονομασίας προελεύσεως «Μαντίνεια». Το ηπειρωτικό κλίμα σε συνδυασμό με το φτωχό και ξερό χώμα δίνουν λευκά αρωματικά κρασιά με έντονο άρωμα φρούτων και χαρακτηριστική οξύτητα.

Τα δύο νοτιότερα νησιά του Ιονίου, η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά, που έχουν και τους εκτενέστερους αμπελώνες, συνδέονται απευθείας με τη δυτική Πελοπόννησο, κάτι που οδήγησε στην ανάπτυξη των Δρόμων Κρασιού της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων, ως μια ενιαία πρόταση.

Τα νησιά του Ιονίου έχουν πολύ ιδιαίτερα οινικά χαρακτηριστικά, με κυριότερα τον μεγάλο αριθμό τοπικών ποικιλιών και την πολύ περιορισμένη εξάπλωση εισηγμένων ποικιλιών.