Οι καλύτεροι προορισμοί για αναρρίχηση στην Ελλάδα

Η γνωστότερη περιοχή για αναρρίχηση στην Ελλάδα βρίσκεται στην Κάλυμνο. Αυτό το μικρό νησί κοντά στην Κω είναι ένας μοναδικός προορισμός αθλητικής αναρρίχησης, με καλό καιρathens climbing guideό τις περισσότερες μέρες του χρόνου και κάποιες εξαιρετικές διαδρομές, χαραγμένες σε ασβεστολιθικά πετρώματα, με διάφορους βαθμούς δυσκολίας. Οι πιο πολλές από αυτές είναι κοντά στο χωριό Μασούρι, με διαδρομές δυσκολίας από 4+ ως 9a. Συνολικά υπάρχουν πάνω από 2700 διαφορετικές διαδρομές για αναρριχητές όλων των επιπέδων.

Υπάρχουν επίσης κάποιες αναρριχητικές διαδρομές στα νησιά Τήνος και Κως.

Η Κρήτη προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία αναρριχητικών διαδρομών, κυρίως στην περιοχή των Καπετανιανών, στη νότια ακτή του νομού Ηρακλείου.

Η Αθήνα δεν αναφέρεται συνήθως ως προορισμός για αναρρίχηση, όμως, παραδόξως, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός διαδρομών στα περίχωρα της πόλης. Συνολικά τριάντα τρεις βράχοι για αναρρίχηση βρίσκονται στα βουνά και τους λόφους γύρω από την Αθήνα, σε μέγιστη απόσταση μιας ώρας με το αυτοκίνητο.

Η Πελοπόννησος είναι μια περιοχή που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στους αναρριχητές. Διάφορες διαδρομές έχουν χαραχτεί τα τελευταία χρόνια γύρω από τις πόλεις της Τρίπολης, του Ναυπλίου και της Καλαμάτας.

Στην Αργολίδα υπάρχουν κάποιες πολύ αξιόλογες διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης, χαραγμένες σε σκληρούς ασβεστολιθικούς βράχους. Ας σημειωθεί ότι οι περιοχές που προσφέρονται γ
ια αναρρίχηση δεν είναι πλήρως εξερευνημένες, κάτι που δίνει στους έμπειρους αναρριχητές τη δυνατότητας χάραξης νέων διαδρομών.

Στην κεντρική Ελλάδα δεσπόζει η αναρριχητική περιοχή των Μετεώρων. Εδώ υπάρχουν κάποιοι εντυπωσιακοί κάθετοι βράχοι ύψους άνω των τριακοσίων μέτρων. Υπάρχουν πάνω από εξακόσιες διαδρομές, πολλές από τις οποίες με μόνιμες ασφάλειες.

Στο πανέμορφο Πήλιο Μαγνησίας, κοντά στην πόλη του Βόλου, υπάρχουν διάφορα είδη ασβεστολιθικών βράχων, κάποιοι ψηλά στα βουνά, ενώ άλλοι καταλήγουν απευθείας στην θάλασσα. Δέκα διαφορετικές διαδρομές διαφόρων βαθμών δυσκολίας είναι οριοθετημένες.

Γύρω από την Πάτρα υπάρχουν αρκετές χαραγμένες διαδρομές σε ασβεστόλιθο. Κάποιες από αυτές είναι ιδιαίτερα μεγάλες, φτάνοντας μέχρι τα οκτακόσια μέτρα.

Στη Ρόδο υπάρχουν τρεις κύριες περιοχές για αναρρίχηση, με αρκετές οριοθετημένες διαδρομές με μόνιμες ασφάλειες.