Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών στην Πελοπόννησο

Οι Μυκήνες, το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, που περιέγραψε τόσο γλαφυρά ο Όμηρος στα έπη του, είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα. Το όνομα τους δόθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ελλάδας, τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Ως ιδρυτής download (56)τους αναφέρεται ο Περσέας, γιος του Δία και της Δανάης, κόρης του Ακρίσιου, βασιλιά του Άργους. Ο Παυσανίας αναφέρει πως ο Περσέας ονόμασε τη νέα πόλη Μυκήνες από τη θήκη του ξίφους του (μύκης), που του έπεσε εκεί, ή από την πηγή της Περσείας που βρέθηκε κ
άτω από ένα μανιτάρι (μύκητας). Σύμφωνα με τον μύθο, οι απόγονοι του Περσέα βασίλεψαν στις Μυκήνες για τρεις γενεές. Όταν ο τελευταίος εξ αυτών, ο Ευρυσθέας, πέθανε άκληρος, οι Μυκηναίοι επέλεξαν τον Ατρέα, γιο του Πέλοπα, πατέρα του Αγαμέμνονα και του Μενέλαου, ως βασιλιά τους.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών βρίσκεται μεταξύ δύο ψηλών κωνικών λόφων, του Προφήτη Ηλία με υψόμετρο 805 μέτρα, και του Σάρα με υψόμετρο 660 μέτρα, σε ένα πλάτωμα πάνω από την πεδιάδα της Αργολίδας, από το οποίο ελέγχονται οι θαλάσσιοι και χερσαίοι δρόμοι. Η περιοχή κατοικήθηκε για πρώτη φορά την έβδομη χιλιετία προ Χριστού, στη Νεολιθική περίοδο. Λίγα κατάλοιπα από αυτόν τον πρώιμο οικισμό έχουν διασωθεί, καθώς ο χώρος κατοικείτο συνεχώς μέχρι τους ιστορικούς χρόνους.

Τα περισσότερα από τα κτίσματα των οποίων τα ερείπια είναι ορατά σήμερα κτίστηκαν στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, μεταξύ του 1350 και του 1200 προ Χριστού.

Μετά την κατάρρευση του βασιλείου των Μυκηνών, ο λόφος κατοικήθηκε κατά περιόδους. Η φήμη των Μυκηνών είχε όμως εξαπλωθεί σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο μέσω των επών του Ομήρου. Ένα ιερό αφιερωμένο στην Ήρα ή την Αθηνά ιδρύθηκε στην κορυφή του λόφου την Αρχαϊκή περίοδο. Το 486 προ Χριστού, μετά τους Περσικούς πολέμους, στους οποίους οι Μυκήνες έλαβαν μέρος, η πόλη κατακτήθηκε από τους Αργείους και μέρος της περίφραξής της καταστράφηκε.