Πελοπόννησος: ένας υπέροχος τόπος

Η Πελοπόννησος βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και όλοι οι προορισμοί της είναι εύκολα προσβάσιμοι. Αυτός είναι και ο λόγος που η Πελοπόννησος είναι εξαιρετικά δημοφιλής ως pelopponese_cnt_18nov09_iStock_b_1τόπος απόδρασης για Σαββατοκύριακα ή ως οικογενειακός προορισμός. Τους καλοκαιρινούς μήνες η Πελοπόννησος σίγουρα είναι λιγότερο πολυσύχναστη από τα ελληνικά νησιά, όπου κάποιες φορές επικρατεί το αδιαχώρητο, όμως προσφέρει περισσότερες επιλογές και περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος προς ανακάλυψη, λόγω της μεγάλης έκτασής της.

Θα βρείτε εδώ πληροφορίες για την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τις παραλίες, τα βουνά της Πελοποννήσου, όπως επίσης και προτάσεις για τα μέρη που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε.

H Πελοπόννησος κατοικείται από την προϊστορική εποχή. Το όνομά της προέρχεται από τον μυθικό ήρωα Πέλοπα, ο οποίος κατέκτησε όλη την περιοχή, σύμφωνα με την μυθολογία. Η ίδια η λέξη «Πελοπόννησος» ετυμολογικά βγαίνει από τις λέξεις «Πέλωψ» και «νήσος» και σημαίνει «νησί του Πέλοπα».

Στην Εποχή του Χαλκού, η Πελοπόννησος είδε να ακμάζει ο Μυκηναϊκός πολιτισμός, που ονομάστηκε έτσι από την πόλη – κράτος των Μυκηνών. Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός εξαφανίστηκε ξαφνικά τον δεύτερο αιώνα προ Χριστού. Αρχαιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι πολλές πόλεις και παλάτια δείχνουν σημάδια καταστροφής από άγνωστη αιτία. Η επόμενη περίοδος, γνωστή ως ο «Ελληνικός Μεσαίωνας» χαρακτηρίζεται από την πλήρη απουσία γραπτών στοιχείων.

Μερικά χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής του Πελοποννήσου, που μπορείτε να επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια των περιηγήσεών σας, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του τόπου, αναφέρονται παρακάτω.

Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα – Ναύπλιο

Αυτή η εκκλησία του 18ου αιώνα έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, καθώς στις 9 Οκτωβρίου 1831 ο Ιωάννης Καποδίστριας, που είχε εκλεγεί πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Ελλάδας το 1828, μαχαιρώθηκε και πυροβολήθηκε στην πόρτα του Αγίου Σπυρίδωνα, από τους Μανιάτες Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη.

Εκκλησία του Αγίου Αντρέα – Πάτρα

Η εκκλησία του Αγίου Αντρέα στην Πάτρα είναι μια από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων, καθώς χωράει 5500 καθήμενους πιστούς. Εδώ βρίσκεται η κάρα του Αγίου Ανδρέα, καθώς και ένα μέρος του σταυρού επί του οποίου σταυρώθηκε.