Σπίτια εκκενώθηκαν υπό την απειλή πυρκαγιάς

Μια μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή της Νεάπολης Βοείου, στην Πελοπόννησο, που απείλησε κατοικημένες περιοχές. Περισσότεροι από εκατόν είκοσι πυροσβέστες με τη βοήθεια 50 βυτιοφόρων επιστρατεύτηκαν για να την θέσουν υπό έλεγχο, με τη βοήθεια δυο πυροσβεστικών αεροπλάνων και δυο ελικοπτέρων.

Οι αρχές εκκένωσαν τα χωριά Φαρακλό, Λάκκοι, Άγιος Νικόλαος και Μεσοχώρι, χωρίς να υπάρχει κάac0731e0134dea51ποια αναφορά για θανάτους ή τραυματισμούς.

Συμβαίνει συχνά στην Ελλάδα και ειδικά στην Πελοπόννησο φωτιές που ανάβουν οι αγρότες για να κάψουν ξερά χόρτα ή ξύλα να τίθενται εκτός ελέγχου και να απειλούν κατοικημένες περιοχές. Ισχυρό εμπόδιο στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή της Πελοποννήσου τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο κίνδυνος κάποιας πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Οι περισσότερες πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Πελοπόννησο προκαλούνται από ανθρώπινη αμέλεια και λίγες οφείλονται σε φυσικά αίτια, όπως κεραυνούς, ή σε τεχνικές αστοχίες, όπως σπινθήρες από γραμμές υψηλής τάσης ή μετασχηματιστές της Δημόσιας Εταιρείας Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ).

Ορισμένες συχνές αιτίες που προκαλούν πυρκαγιά είναι:

  • Το απρόσεκτο πέταγμα αναμμένων τσιγάρων σε μέρη με εύφλεκτα υλικά όπως ξερόχορτα, σκουπίδια, κτλ.
  • Το κάψιμο βοσκοτόπων από κτηνοτρόφους.
  • Το απρόσεκτο άναμμα φωτιάς από παραθεριστές ή κατασκηνωτές μέσα σε δάση.

Οι συνέπειες μιας ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά σοβαρές. Όταν καεί ένα δάσος ή μια έκταση πρασίνου, το έδαφος διαβρώνεται πολύ πιο εύκολα και μεταφέρεται από τα νερά στη θάλασσα, κάτι που προκαλεί ερημοποίηση. Έτσι δημιουργούνται χείμαρροι και οι πλημμύρες γίνονται πιο έντονες.

Οι πυρκαγιές επιβαρύνουν την οικονομία μιας χώρας όχι μόνο με τις δαπάνες κατάσβεσης, αλλά και με τις δαπάνες για την αποκατάσταση των ζημιών και τις αποζημιώσεις των πληγέντων.

Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν, πέρα από τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνει κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, ο καθένας από εμάς να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην προκαλέσει άθελά του κάποια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά. Το βασικότερο είναι να μην πετάμε τα αναμμένα τσιγάρα μας στο ύπαιθρο, αλλά να ελέγχουμε αν έχουν σβήσει καλά πριν τα πετάξουμε στους ενδεδειγμένους χώρους διάθεσης απορριμμάτων.